Výsledky kontroly stánků s občerstvením na akci Vysočina Fest Jihlava 2022
Pracovníci KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě (dále jen „KHSV“) provedli v den zahájení festivalu kontrolu stánků s poskytovaným rychlým občerstvením. Výsledky nedopadly nejlépe.
„V rámci akce bylo zkontrolováno celkem 19 stánků s občerstvením, které nabízely teplá jídla a sladké pokrmy“ uvádí Mgr. Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV. U sedmi stánků byly dodrženy všechny hygienické podmínky. „Avšak u dvanácti z kontrolovaných poskytovatelů rychlého občerstvení bylo shledáno porušení hygienických požadavků. Nejčastěji byly zjišťovány závady v nevyhovující průběžné hygieně provozu, nezajištění vhodného zařízení pro čištění pracovních nástrojů a zařízení, neposkytování informací o obsahu alergenů v pokrmech a neproškolení pracovníků stánků v používání zásad HACCP,“ doplňuje Zdeněk Novotný. V jednom ze stánků byla další den provedena i následná kontrola odstranění nedostatků. S provozovateli stánků, kde bylo při kontrole shledáno porušení hygienických podmínek, je vedeno přestupkové řízení a předpokládá se uložení správních trestů.
Hygienici také zkontrolovali provozy s poskytováním nápojů jako jsou kávové speciality, v pivních stanech i stáncích s nápoji. V těchto provozovnách nebyly zjištěny žádné závady.
Prověřena byla také připravenost hygienického zázemí pro účastníky akce. Ani tady nebylo shledáno pochybení.
KHSV provádí kontroly stánků rychlého občerstvení pravidelně a průběžně po celou letní sezónu na akcích jako jsou právě hudební festivaly, poutě, nejrůznější kulturní a společenské aktivity pro veřejnost. „Doporučujeme i samotným zákazníkům, aby si všímali, v jakém prostředí je občerstvení připravováno a nabízeno, zdali je ve stánku čisto, průběžně uklizeno, personál udržuje jak pomůcky, tak svůj pracovní oděv neznečištěné. I to o výsledné kvalitě nabízeného jídla, pití či zmrzliny mnohé svědčí,“ uvádí na závěr Mgr. Novotný.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) znamená Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů, a představuje soubor preventivních opatření uplatňovaných před výrobou, v průběhu i po skončení výroby pokrmů. Vytvoření a zavedení HACCP je vyžadováno povinně u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. 4. 2004 o hygieně potravin.
Bc. Jana Böhmová, tisková mluvčí KHS kraje Vysočina, e-mail: tisk@khsjih.cz, tel. 567 564 586.
zveřejněno 15. 7. 2022 - 10:14